Plaatsing_tornado_FENIX_12
Plaatsing van het uitzichtplatform, februari 2023 | Foto: Frans Hanswijk

FENIX

Een plek over de beweging van mensen over de wereld

De Fenixloods II op Katendrecht stamt uit 1923 en is een van de laatste historische havenloodsen van Rotterdam. Na een grootscheepse restauratie wordt dit de plek waar het verhaal over migratie en de beweging van mensen over de wereld wordt verteld.

Ooit de grootste loods ter wereld, is de Fenixloods II op Katendrecht een sprekend voorbeeld van de markante Rotterdamse havenarchitectuur. Vanaf deze kades vertrokken miljoenen mensen uit Europa naar onder andere Canada en de Verenigde Staten of kwamen vanuit elders hier aan. In FENIX worden verhalen verteld over vertrek en aankomst, hoop, liefde en afscheid aan de hand van hedendaagse kunst, fotografie, historische en persoonlijke objecten. Op de begane grond maakt FENIX ruimte voor culinair, creatief en cultureel aanbod.

Om FENIX mogelijk te maken werkt Droom en Daad samen met Stadsarchief Rotterdam, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Nederlands Fotomuseum en Wereldmuseum. Het Red Star Line Museum in Antwerpen, Ellis Island in New York en Pier 21 in Halifax (Canada) hebben eveneens hun medewerking toegezegd.

Een architectonisch uitzichtpunt, ontworpen door MAD Architects, biedt een panoramadek van waaruit Rotterdam 360 graden te zien zal zijn.

fenix.nl

Oostgevel Fenixloods II, foto Sylvana Lansu
Oostgevel Fenixloods II. Foto: Sylvana Lansu

Passagierslijsten Holland Amerika Lijn

Stadsarchief Rotterdam beschikt over de passagierslijsten van de Holland-Amerikalijn (HAL) met ca. 3 miljoen records uit de periode 1900-1969.

Droom en Daad maakt het digitaliseren van deze passagierslijsten mogelijk. Deze lijsten worden in 2022/2023 openbaar gemaakt. Hiervoor wordt samengewerkt met VeleHanden.nl en het Nationaal Archief.